Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, tzw. obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim.
Ze względu na swoje niezwykłe właściwości pyłek pszczeli często określa się mianem „cudownej odżywki” lub „superfood”, co oznacza super pożywienie, czyli takie jedzenie pochodzenia naturalnego, które wyróżniają wyjątkowe właściwości odżywcze. Pyłek pszczeli jest naszym rodzimym i w pełni naturalnym super pożywieniem, które warto wprowadzić do codziennej diety zamiast aptecznych suplementów i multiwitaminy.
Pyłek pszczeli ma w swoim składzie wszystko, czego potrzeba nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, flawonoidy, enzymy, koenzymy, a także witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Pyłek pszczeli odżywia i wzmacnia organizm, a poza tym posiada jeszcze szereg innych właściwości zdrowotnych. To po prostu bomba witaminowa!
Więcej informacji: www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html.