Miód rzepakowy
Miód rzepakowy w stanie płynnym ma jasnożółty, słomkowy kolor, szybko jednak ulega krystalizacji i nabiera kremowobiałej barwy. Cechuje go bardzo delikatny zapach i słodki smak.
Miód rzepakowy, dzięki dużej zawartości glukozy, wzmacnia organizm osłabiony wysiłkiem fizycznym i intelektualnym. Zaleca się go w leczeniu stanów zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i układu pokarmowego. Wzmacnia serce i siłę jego skurczu poprzez dostarczenie mu substancji odżywczych. Rozszerza naczynia wieńcowe serca i reguluje ciśnienie krwi. Cechują go silne właściwości detoksykacyjne i stymulujące metabolizm komórkowy. Wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
Miód rzepakowy poleca się jako zamiennik cukru do kawy, ponieważ jego łagodny słodki smak nie zdominuje naturalnego aromatu kawy.