Miód gryczany
Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych odmian miodu: wyróżnia go ciemnobrązowy kolor, intensywny zapach kwiatów gryki, swoisty ostry smak oraz korzenny aromat.
Poleca się go osobom cierpiącym na niedokrwistość, ponieważ – regularnie stosowany – przyczynia się do wzrostu zawartości hemoglobiny we krwi. Jest zalecany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krwionośnego, szczególnie o podłożu miażdżycowym, ponieważ zawarte w nim związki flawonoidowe (w tym pochodne rutyny) mają korzystny wpływ na mięsień sercowy, polepszają elastyczność i wytrzymałość naczyń włosowatych. Wspiera procesy odnowy organizmu, działa oczyszczająco i ochronnie na wątrobę i naczynia krwionośne, wspomagająco przy złamaniach kości oraz wzmacnia organizm po długich i wycieńczających chorobach. Poprawia pamięć i pomaga w stanach wyczerpania nerwowego.