Miód lipowy
Miód lipowy, który pozyskuje się z kwitnących na przełomie czerwca i lipca kwiatów lipy, jest uważany za jedną z najcenniejszych odmian miodu nektarowego. Wyróżnia go żółty kolor i charakterystyczny ostry smak.
Ze względu na właściwości antybiotyczne, przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i napotne, miód lipowy polecany jest szczególnie w okresie przeziębienia i grypy. Niszczy drobnoustroje przebywające w górnych drogach oddechowych i ma działanie wykrztuśne. Polecamy dodawanie miodu lipowego do naparu z lipy (pamiętajcie, że musi on najpierw trochę ostygnąć). Do takiej herbatki warto dolać również trochę domowego soku malinowego. Jest to idealny napój na chłodne jesienne i zimowe dni, kiedy szczególnie musimy zadbać o naszą odporność.
Miód lipowy (podobnie jak napar z lipy) ma również działanie uspakajające. Łagodzi napięcia nerwowe, stres i ułatwia zasypianie. Poleca się go również w przypadku chorób serca i układu krążenia, ponieważ obniża ciśnienie krwi.